31 Tervaleppä, kuusi

Lauteiden materiaalivaihtoehtoina ovat kuusi, lämpökäsitelty mänty, tervaleppä sekä lämpökäsitelty haapa. Lisäksi erikoisempana materiaalivaihtoehtona tarjolla on radiatamänty, jota suosittelemme erityisesti Jiiri lauteisiin.

Yksikään puulaji ei ole toistaan parempi, vaan jokaisella puulajilla on omat erityispiirteet, minkä vuoksi yksi laji sopii yhteen tilaan, mutta ei välttämättä toiseen. Puulaji valitaankin siis aina kohteen mukaan.

Lauteita tilatessa on hyvä ottaa huomioon se, että käsitelläänkö lauteet tietyllä värillä vai halutaanko lauteen pysyvän puulajin värisenä mahdollisimman pitkään. Jokaisella puulajilla on oma värinsä joka muuttuu ajan saatossa tiettyyn sävyyn.

 
 
 

Kuusi on oksainen ja vaalea kotimainen edullinen puumateriaali. Lauteissamme käytettävä kuusilauta on terveoksaista sekä sydänvapaata materiaalia, joka takaa lauteiden laadukkuuden ja kestävyyden.

Kuvan kuusilaude on malliltaan moderni Royalin kaarilla ja se on käsitelty inkiväärin sävyisellä käsittelyaineella, jotta laude pysyy pitkään hyvänä.

1 Moderni kuusilaude Royalin kaarella
Lämpömänty

Lämpökäsitelty mänty on laudemateriaalina pihkatonta, eikä tunnu kuumalta. Lämpökäsittelyn vuoksi laudasta on saatu kauniin sävyinen ja kestävä laudelauta. Lämpömännystä valmistetut lauteet on valmistettu kotimaisesta laatulajitellusta männystä.

Lämpökäsitelty haapa on pidetty laudemateriaali sen tumman sävyn sekä marmorikuvioinnin ansiosta. Lämpökäsiteltyä haapaa tuodaan Baltianmaiden alueelta.

Revontulilaude
Tervaleppälaude

Tervaleppä on tasavärinen ja laadukas laudemateriaali. Uutena se hohkaa punaista värisävyä, mutta tummenee ja harmaantuu arvokkaasti ajan myötä. Tervaleppää tuodaan Suomeen Baltianmaiden alueelta.

Radiatamänty on lämpökäsiteltyä, tummaa, kaunista ja arvokasta puuta, josta valmistetut lauteet ovat näyttävät. Lämpökäsittelyn ansiosta se on myös kestävä puulaji sekä täysin pihkaton.

Kuvassa oleva Säde on suunniteltu asiakkaan toiveita kuunnellen.

Radiata Säde kattokuvioinnin valmistusta

LAUTEIDEN HOITO

Suosittelemme uusien lauteiden käsittelyä esim. supi sauna vahalla. Käsittely ei paranna puun kosteuden kesto ominaisuuksia.. Kotisaunan lauteiden puhdistus kannattaa soveltaa omaan saunaan sopivaksi saunan käyttömäärän ym. mukaan.

Perusteellisempi pesu riittää 1-3 kertaa vuodessa, jolloin kannattaa tarkistaa lauteet myös alapuolelta mahdollisen pesutarpeen ja vaurioiden osalta. Muulloin riittää ”kevyempi pesu” tarpeen mukaan. Puupinnat pestään lämpimällä vedellä syiden suuntaisesti harjaten ja sen jälkeen huuhtelu kuumalla vedellä sekä lopuksi kylmällä vedellä. Tämä siksi, jotta saadaan puun syyt tukituksi jolloin lauteiden likaantuminen hidastuu. Korkeapainepesureiden käyttöä saunanlauteiden pesussa ei suositella. Markkinoilla on saatavana saunanpuhdistusaineita ja  –välineitä kaikkien makuun ja  tarpeeseen.

Tärkeää saunanlauteiden kunnossapidossa on saunan perusteellinen kuivaaminen ja tuulettaminen joka saunakerran jälkeen. Kiuas kannattaa pitää päällä myös saunomisen jälkeen riittävän kauan, sillä jatkuva kosteus vaurioittaa lauteita jopa lyhyen ajan sisällä. Myös esim. vaatteiden kuivattaminen saunatiloissa ei ole suotavaa.

Puu on materiaali  joka ”elää” saunan käytön mukana.  Jos lauteet ovat pitempään käyttämättä tulee laudepinnat säilyttää nurinpäin.